Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Egy ember döntheti majd el, mit lehet árulni a dohányboltokban

Egy ember döntheti majd el, mit lehet árulni a dohányboltokban

A törvénybe vésett lista helyett hatósági elnök döntheti el, mi kerülhet ki a dohányboltok polcaira. A hatóság fogja üldözni és bírságolni az Elf Barok és hasonló termékek illegális kereskedelmét is. A hevített cigaretták után is jövedéki adót kell fizetni, sőt a dohánymentes hevítőrudak után is – derül ki a parlament elé kerülő törvényjavaslatokból.

Egy ember döntheti majd el, mit lehet árulni a dohányboltokban

A törvénybe vésett lista helyett hatósági elnök döntheti el, mi kerülhet ki a dohányboltok polcaira. A hatóság fogja üldözni és bírságolni az Elf Barok és hasonló termékek illegális kereskedelmét is. A hevített cigaretták után is jövedéki adót kell fizetni, sőt a dohánymentes hevítőrudak után is – derül ki a parlament elé kerülő törvényjavaslatokból.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) elnöke a jövőben rendeletben határozza meg, milyen árukat lehet a dohányboltokban árusítani és milyen szolgáltatásokat lehet nyújtani – ha az országgyűlés elfogadja azt a gazdaságszabályozási salátatörvényt, amiben ez a módosítás is szerepel.

Jelen állás szerint törvény (a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló, Fdvtv.) tételesen rendelkezik arról, mit lehet dohányboltban árusítani. Ezt a tételes felsorolást váltaná az SZTFH-elnök (Biró Marcell) rendelete. Az indoklás szerint e termékek és szolgáltatások köre nem kapcsolódik az Fdvtv. céljához, mivel e termékek és szolgáltatások a dohányzástól függetlenek, így nincs szükség a lista törvényi védelmére.

Az indoklás azt is megjegyzi, hogy e termékek és szolgáltatások köre változhat, a rugalmas rendeleti szabályozással jobban követhetők a vásárlói igények. Az is szempont, hogy így „elősegíthető, hogy a dohánytermék-kiskereskedők ellátási kötelezettségüknek – a dohánybolt termékpalettájának bővítésével – eleget tegyenek”. Magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy az egyéb termékek és szolgáltatások dohányboltokba engedésével lehet biztosítani, hogy a dohányboltok nyereségesen, vagy legalábbis nullszaldósan működhessenek.

Való igaz, a dohánybolti termékek és szolgáltatások (eddig törvényi) köre többször bővült, miután a dohánybolti rendszer bevezetése után rögtön kiderült, hogy csak és kizárólag dohánytermékek kiskereskedelmével képtelenség fenntartani egy trafikot. A módosítás után az értékesíthető termékek és szolgáltatások köre várhatóan inkább bővülni fog, mint szűkülni, a dohányboltok így még inkább kisközértekké alakulhatnak.

Az SZTFH fogja üldözni a manórudazókat

Ugyanez a salátatörvény bevezeti a jogosulatlan dohánytermék kiskereskedelem fogalmát, a dohányboltokra korlátozott termékek azokon kívüli kiskereskedelmének üldözését és szankcionálását pedig szintén az SZTFH-ra testálja. Az ilyen termékek jogosulatlan, üzletszerű értékesítése 5-500 millió forintos bírsággal lesz sújtható. Természetes személyek esetében a bírság 1-50 millió forint lehet.

A kormány a módosítással vélhetően a mostanában nagy nyilvánosságot kapott, a fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő, illegálisan kereskedett, Elf Bar nevű elektromos cigarettára kíván reagálni a szabályok szigorításával.

Bár az ilyen illegális termékek ellen az állam eddig is fel tudott lépni, bár ez jórészt a NAV hatásköre volt (illetve marad a salátatörvény elfogadásáig). A NAV tájékoztatása szerint az Elf Bar a hatályos szabályozás értelmében dohánygyártmánynak számít, tehát jogszerűen csak trafikban, zárjeggyel ellátva lenne értékesíthető, ráadásul csak ízesítés nélküli változatban. A NAV csak az elmúlt hetekben vidéken és Budapesten összesen 30 ezer terméket foglalt le 135 millió forint értékben. A legnagyobb fogás egy Kínában feladott 18 ezer darabos tétel volt a fővárosban. Az akciókban már négy illegális kereskedő került őrizetbe.

Dohánymentes dohánygyártmány

A dohánytermékekkel kapcsolatos fontos változás, hogy a 2023-as büdzsét megalapozó salátatörvény tervezete a jövedékiadó-köteles körbe sorolja a hevített dohánytermékeket is. Sőt, a dohányt nem tartalmazó hevítőrudakat is.

A jövedéki adóról szóló törvény (Jöt.) tervezett módosítása felveszi a dohánygyártmányok közé a hevített dohánytermékeket, amiket így határoz meg:

a) az olyan dohányrúd, amely a használatához rendelt készülék segítségével hevítés által belélegezhető aeroszolt bocsát ki a dohány elégetése nélkül,
b) az olyan termék, amely teljesen vagy részben dohánytól eltérő anyagot tartalmaz, de egyébként megfelel az a) pontban meghatározott kritériumoknak.
A kormány ezzel egyrészt jövedékiadóztatja a hevített cigarettákat. Másrészt dohánytermékké minősíti és jövedékiadó-körbe vonja a dohánymentes hevítőrudakat. Utóbbi szintén új jelenség, ám erősen terjed, nagy diszkontláncok polcain is megjelentek ezek a dohánymentes hevítőrudak. Ugyan a hazai jogszabályok rendkívül tágan értelmezik a dohányzás és a dohánytermékek fogalmát, és lényegében mindent ide sorolnak, ami kicsit is hasonlít a hagyományos cigarettára és cigarettázásra, ezek a dohánymentes hevítőrudak – egyelőre – épp belecsúsznak némi joghézagba, így – eddig – dohányboltokon kívül és jövedékiadó-mentesen voltak árusíthatók.

Forrás: hvg.hu, szerző: Kovács Gábor